40 71 71 54 info@chokofair.dk

Kakaoeventyr-i-Amazonas-Peru_1200x400

Nye veje fører til Amazonjunglens kakaoproducenter

Selv om KAOKA har nogle velorganiserede leverandører i Ecuador, São Tomé og Den Dominikanske Republik, så har efterspørgslen været så høj at det har været nødvendigt at kigge efter endnu flere leverandører. Det har ført til nye kakaoeventyr i jagten på leverandører, der kan levere den høje kvalitet af chokolade, som er Kaokas trademark.

Derfor blev rygsækken pakket og de chokoladeglade ejere af Kaoka tog afsted på et nyt kakaoeventyr. Deres søgen efter den dyrebare frugt, ledte dem dybt ind i den amazonske regnskov i regionen Ucayali i Peru. Her gemte sig en skjult og næsten uberørt skat i form af kakaofrugter.

For bare få år siden var denne region stadig styret af organisationen Sendero Luminoso (Den Lysende Sti – en politisk oprørsbevægelse) og var derfor tæt knyttet til narkotikahandel. Da lokalbefolkningen i området blev frigjort fra dette styre, vendte producenterne sig langsomt mod andre handelsvarer og landbrugsvarer, herunder kakao.

Opstart i junglen

Da KAOKA ankom i denne komplekse økonomiske og politiske kontekst, tog det tid at organisere opstarte samarbejdet. Derfor skulle der hele tre udforskningsmissioner til for at starte projektet op.

Ucayali-dalen hvor økologisk fairtrade chokolade til kaoka dyrkes
Rosa-kakaoekspert-tjekker-kvaliteten-Peru-kaoka_10-procent

Kakaoeksperten

Med os til Peru havde vi vores ecuadorianske kakaoekspert, Rosa Perez. Rosas veltrænede smagsløg bekræftede den peruanske kakaos aromatiske kvalitet. Hermed begyndte det nye kakaoeventyr for KAOKA.

252 landbrugsfamilier

KAOKA dannede et langsigtet partnerskab med Colpa de Loros-kooperativet, der består af 3 landbrugsgrupper: Virgen del Carmen, Nolberth og San Alejandro. I alt omfatter disse grupper 252 landbrugsfamilier.

Landbrugsfamilierne-fra-Cola-de-Loros_10-procent
kakaoboenner-oekologiske-Peru-kaoka_10-procent

Skovlandbrug i pagt med naturen

Deres plantager respekterer principperne i skovlandbrug. Det er en vigtig del af det at kunne beholde en diversitet på jorden, hvor det dyrkes, så jorden forbliver fertil og ikke udpines. Samtidig ødelægges regnskoven ikke med denne form for landbrug.

Skovlandbrug betyder at kakaoplantagerne indeholder adskillige andre frugttræer (appelsintræer, avokadotræer, papaya-træer, banantræer …). Disse supplerende afgrøder giver landmændene ekstra indtægter i lavsæsonen med kakaoproduktion og de kan dermed opretholde et eksistensgrundlag året rundt.

Udvikling og uddannelse

I Peru var det ikke nødvendigt at renovere kakaoplantagerne, som det var nødvendigt i Ecuador og São Tomé. Plantagerne er nye og produktive. Derfor kan KAOKA i partnerskab med producenterne koncentrere sig om udviklingen og på at øge antallet af kakaosorter, der er udvalgt for deres aromatiske kvalitet.

Under sin rejse til Peru tog Rosa Perez sig også tid til at uddanne producenter i kakaoproduktion og kvalitetskontrol. Fuld af nysgerrighed lyttede de alle opmærksomt på Rosa’s hellige råd.

Samarbejde-om-kakaoproduktion-Peru_10-procent
UNODC-united-nations-office-on-drugs-and-crime

International støtte

Producenter i Virgen del Carmen-gruppen arbejdede sammen og organiserede opførelsen af ​​deres kakaoproduktionscenter med støtte fra KAOKA.

I maj 2016 rekrutterede de deres eget tekniske team til at være ansvarlig for at fermentering og tørring af kakaobønner blev udført korrekt.

Dette projekt blev muliggjort takket være støtten fra UNODC (De Forenede Nationers kontor mod narkotika og kriminalitet) og midler fra det tyske ministerium for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, der leverede teknisk support i områderne og økonomisk støtte til infrastrukturer.

Første eksport og fremtiden

Den første kakaobønneeksport blev foretaget i september 2015. Begivenheden blev stærkt fulgt af den lokale presse.

Peruvianske kakaobønner vil til at starte med blive brugt til at producere smør og pulver. Og i fremtiden vil rene peruvianske chokoladeplader helt sikkert komme på markedet.

Følg med os og hør mere om dette spændende kakaoeventyr.

Foerste-export-af-kakao-fra-Peru_10-procent